Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Spoken word draait niet alleen om woorden overdragen. Het gaat om gevoel, intonatie en mensen iets laten zien. Daarvoor is de performance van spoken word een heel belangrijk onderdeel. Hier zijn 6 tips om dit goed te doen!
Je moet niet alleen de woorden aan je publiek laten zien, maar ook de emotie die bij jouw stuk komt kijken. Ga daarom terug naar het gevoel dat je tijdens het schrijven had. Waarom snij je dit onderwerp aan? Waarom is juist dit zo belangrijk en wat doet het met jou?
Je hoeft overigens niet de hele performance lang dezelfde emotie aanhouden. Sommige stukken zullen je een ander gevoel geven. Die mag je ook zeker tonen. Zo hou je de aandacht van het publiek juist vast.
Je wil je luisteraar iets laten zien, iets laten voelen. Verbeeld daarom je tekst. Als jij er geen beeld bij kan krijgen, dan kan je publiek dat al helemaal niet. Ook hierbij geldt: ga terug naar het gevoel dat je tijdens het schrijven had.
Je wil iets laten overkomen met de kracht van je woorden. Maar een stilte hier en daar, kan net zo krachtig zijn. Je geeft de luisteraar tijd om te laten bezinnen wat hij of zij heeft gehoord en houdt ondertussen de spanning vast.
Er iets niets irritanter dan kijken naar een zangeres die om de seconde hetzelfde gebaartje maakt met haar hand. Op een gegeven moment let je niet eens meer op haar lied, omdat je wordt afgeleid door de terugkerende tik.
Voorkom daarom dat je je eigen tik uitvoert tijdens je spoken word voordacht. Dit doe je automatisch, waardoor het lastig is om bij jezelf te analyseren. Neem jezelf daarom op en bestudeer je performance en let de volgende keer op je tiks. Blijf jezelf opnemen totdat je bijna geen tik meer ontdekt in je performance.
Je hoort het waarschijnlijk al vaak voorbijkomen: timing is alles. En ook bij spoken word komt deze regel weer goed van pas. Maar hoe leer je de goede timing dan? Simpelweg door heel veel spoken word performance van anderen te analyseren.
Tussen de regels en woorden door, moet je in contact blijven met je publiek. Want ook dan gaat je performance door. Blijf in je emotie en blijf die ook tonen als er even niets wordt gezegd. Doe dit door je lichaamshouding en gezichtsexpressie.
Wees ook niet bang om oogcontact met het publiek te maken. Dit geeft juist impact.
Bron: Woordenkunst
In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!
Nog geen abonnee? Meld je aan!
Ja, ik neem een abonnement op Schrijven Magazine
Of geef cadeau
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.